ANA SAYFA     HAKKIMIZDA     MÜZE     ŞEHİTLERİMİZ     DOKÜMAN ARŞİVİ     FOTOĞRAF ARŞİVİ     GEZİ     YAZARLARIMIZ     İLETİŞİM  
 
  Müze  
  1. Dünya savaşı  
  İtilaf Dev. Savaş Planları  
  Ordular  
  Savaşa Girmemiz  
  Komutanlar  
  Çanakkale Savaşı  
  Deniz Savaşları  
  Hava Savaşları  
  Kara Savaşları  
  Cephede Koşullar  
  Gaz Kullanıldı mı?  
  Savaşın Sonuçları  
  Savaşın Etkileri  
  Çanakkale ve Yahudiler  
  Şehitlerimiz  
  Gazilerimiz  
  57. Alay Tarihi  
  Asker Mektupları  
  Anzaklar  
  Arşivlerde Çanakkale  
  Çanakkale Gençlik ve Sporcular  
  Asker İmamlar  

Sitede Ara


 

Arşivlerde Çanakkale

« Geri   

Müttefik donanmasının Saroz Körfezi, İntepe ve Yeniköy'ü bombaladığı / Osmanlı topçusunun karşılık vermesi sonucunda Dördüncü Henri Zırhlısı'nın isabet aldığı / Limni'de bulunan Müttefik kara ordusunu
Osmanlı Ordu-yı Hümâyûnu
Başkumandanlığı Vekâleti
Şube Müdüriyeti: 2
Numara: 160

Adalar Denizi:
26 aksamı: Düşman kısm-ı küllî ile Bozcaada ve medhalde tarassud vaziyetindedir.

27 sabahı: Hava güzel, deniz râkid. Vaziyette bir tebeddül yoktur.

27 aksamı: Tarassud da bulunan zırhlı, Yenişehir açığından endirekt olarak İntepe'ye endâht icrâ etmiş ve dört çadır ile dört tüfeği hasara dûçâr etmisdir.

28 sabahı: Hava kapanık, deniz râkid. Vaziyette bir tebeddül yoktur.
Körfez'de: 25'de Dördüncü Henri Zırhlısı'na ateş baskısı yapan cebel bataryasının hiçbir hasar ve zâyiâtı yoktur. Bataryanın attığı 52 mermiden birçoğunun gemiye isabeti görüldü. Gemi 45 mermi ile mukabele etti. Hiçbir hasar verememesine sebep, bataryanın gayet mükemmel bir mevzi almasındandır.

25/1'de Yeniköy bombardımanında bir sehid vardır. Ahâliden de bir kadın telef, iki erkek ve bir kız mecrûh olmusdur. 26/1'de Saros Körfezi'nde iki zırhlı, bir torpido ve bir tayyâre gemisi dolasmısdır. 27'de arka direği kırık bir zırhlı Körfez'e gelip Ece Limanı'na te’sirsiz bir surette yirmi dört mermi atmısdır.

Roma Sefâreti'nden: Kastron'da (Limni'de) nısfı Senegalli ve nısfı Avustralyalı olmak üzere General Boman'ın kumandasında beş bin kişi kaldığını, mütebâki kıta‘âtın General d'Amade ile Mısır'a gittiğini ve Atina'dan geçen bir Fransız zâbitinin Boğaz'a hücum için muktezî kuvvet tecemmu edinceye kadar bu kuvvetin Mısır'da kalacağını ve bir rivayet de Suriye sahiline bir ihrâç hareketi tasavvurunu söylediğini Bozcaada'dan gelen Tribuna muhbiri söylemisdir.

Atina Atasenavallığı'ndan: Amiral Fondorpotis ile görüsdüm. Amiral tahsîdât ve istihzârât için adaların adem-i kifâyetinden, ihrâç kıta‘âtının Mısır'a nakledildiğine ve bunların ikmâlini müteakip Boğaz'a taarruz edileceğine kâni‘dir. Meshûdât ve istıtlââtına nazaran Müttefikînin pek etraflı bir surette hâzır bulunmakta olduklarını söyledi. İngilizler Pire'de ise yarar römorkör ve salapurya buldular ise yüksek fiyatlar ile aldılar. Amiralin ifâdâtı sâyân- ı dikkattir.
28 Mart 1331 / 10 Nisan 1915
BOA, DH. EUM. VRK, 14/87
Çanakkale Müzesi
 
 

Sitede yayınlanan her türlü yazı, haber, resim, şiir, müzik ve videonun izinsiz kullanılması, yayınlanması yasaktır.

 

Tasarım & Programlama ÜÇBOYUT