ANA SAYFA     HAKKIMIZDA     MÜZE     ŞEHİTLERİMİZ     DOKÜMAN ARŞİVİ     FOTOĞRAF ARŞİVİ     GEZİ     YAZARLARIMIZ     İLETİŞİM  
 
  Müze  
  1. Dünya savaşı  
  İtilaf Dev. Savaş Planları  
  Ordular  
  Savaşa Girmemiz  
  Komutanlar  
  Çanakkale Savaşı  
  Deniz Savaşları  
  Hava Savaşları  
  Kara Savaşları  
  Cephede Koşullar  
  Gaz Kullanıldı mı?  
  Savaşın Sonuçları  
  Savaşın Etkileri  
  Çanakkale ve Yahudiler  
  Şehitlerimiz  
  Gazilerimiz  
  57. Alay Tarihi  
  Asker Mektupları  
  Anzaklar  
  Arşivlerde Çanakkale  
  Çanakkale Gençlik ve Sporcular  
  Asker İmamlar  

Sitede Ara


 

Kara Savaşları

« Geri   

    Güney Cephesi     Kuzey Cephesi
    Suvla Çıkarması
 

Suvla Çıkarması

   Paylas

İngilizler 6-7 Ağustos 1915’ de Arıburnu’ nda yeniden saldırıya geçti ve Suvla kıyılarına baskın halinde çıkarma yaptı. Kitre taarruzu’nun başarıya ulaşması üzerine General Ian Hamilton eldeki kuvvetlerle Çanakkale sorununa son verilmeyeceğini anlamış, hükümetinden yeni kuvvet isteğinde bulunmuştu.

2. Kitre taarruzu’ndan sonra sorunu ele alan İngiliz Hükümeti kesin bir karara varamadan dağılmıştır. Daha sonra kurulan yeni hükümetin oluşturduğu Çanakkale komisyonu durumu ele almış hatalar ve yapılması gerekenleri enine boyuna tartıştıktan sonra, Churchill’in ısrarı ve Lord Kitchener’in de onu desteklemesiyle General Ian Hamilton’ un beş yeni tümenle takviye edilmesinde fikir birliğine varılmıştı. Lord Kitchener takviye hazırlıklarını sürdürürken General Ian Hamilton’un da , girişeceği büyük taarruz’un planlarını büyük bir gizlilik içinde hazırlanmaya başlanmıştı. Hazırlanan plana göre, gönderilecek beş tümenin bir bölümü Arı Burnu cephesinin kuzey kanadını takviye edecek; büyük bölümüyse Anafarta Limanı’na çıkarılacak, ilk hamlede Kocaçimen, Tekke Tepe çizgisi ele geçirilecek ve bundan sonra Eceabad doğrultusunda ilerlenerek, Yarım adada ki Türk kuvvetlerinin arkası kesilecekti.

Büyük Taarruza katılacak kıtalar, ilk çıkarmada kazanılan deneyimlere göre 3 Ağustos 1915’le, 5 Ağustos 1915 günleri arasında Muhrip ve yük gemileriyle görev bölgelerine, Türk birlikleri tarafından görülmeksizin geceleri taşınmışlardı. Bu taşıma işi son’a erdiğinde, sıra Anafartalar ( Suvla) çıkartmasına gelmişti.

Çıkarma öncesi Tarafların Durumu:
Ağustos 1915 basında, General Sir Ian Hamilton’un emrindeki İngiliz kuvvetlerininin Anafartalar da (Suvla’ya) ki çıkarma kuvvetleri: 9’uncu Kolordu (10. ve 29. Tugay ile 11.Tümen’ler) Ağustos basında 5. ordunun Anafartalar bölgesindeki kuvvetlerin genel durumu da şöyleydi: Anafartalar bölgesinde Binbaşı Wilmer komutasında karakol, Kireç Tepe kısmında bulunan Gelibolu Jandarma Taburu Softa Tepe, Pınar Tepe, Küçük Anafartalar dolaylarında Bursa Jandarma Taburu, 31. Alayın 2. Taburu ( Ismailoglu Tepesinde ve Büyük Anafartalar’ ın kuzeyinde) 32. Alay 1. Taburu (Kireç Tepe ve Ağıldere’ de) 9. Topçu Alayı, 16. Topçu Alayı, 11. Topçu Alayında 7. dağ bataryasından oluşuyordu.

Harekat Planı
İngiliz Harakat Planı bizzat General Ian Hamilton tarafından hazırlanmıştı. “ Hamilton Türk Ordusu’nun gerilerine sarkarak burada bulunan Türk Ordusunu çember içine alıp yok etmek , Büyük ve Küçük Kemikli burunları arasında yer alan Suvla sahillerine çıkarak, Anafartalar da 3.bir Cephe açma peşindeydi”. 6 / 7 Ağustos’ta askerler kıyıya çıkarılacak, gün doğuncaya kadar Suvla Limanı’nı çevreleyen tepeler ele geçirilecek bu örtünün himayesi altında karaya çıkan General Stophord Kuvvetleri, Anzak Kuvvetleriyle iş birliği yaparak Koca Çimen Tepesini ele geçirecekti. Anzak’ ların başında Monash getirilir. Onun görevi bir Anzak birliğini uzun bir daire çizerek Sarıbayır’ a çıkarmaktır.

Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar o dönemde yarımadanın en saldırgan askerleri olmuştu. Haziran ve Temmuz aylarını İlyas Burnundaki İngiliz ve Fransızlar gibi savaşarak değil, bekliyerek geçirmişlerdi. Harekete geçmeye heveslidirler. Sarıbayır çevresindeki geniş kıskaç harekatıyla da Anafartalar çıkarması, tamda onların düşlerine girecek bir saldırıydı. Araziyi bilmekte, köprübaşındaki gözetleme yuvalarından dört bir yanı denetlemektedirler. Türkleri tanımakta ve Nisan çıkarmasının deneyimlerine sahiptiler. Ancak durum böyle olmayacaktır. Ne Hamilton nede Birdwood çıkarmaya bu açıdan bakmayacaktır. Karaya çıkma görevi daha önce hiç savaşmamış, hiç İngiltere’ den çıkmamış yeni birliklere verilir. Üstelik ne yapacakları da açıkça belirtilmez.

Bu plan 9. Kolordu Komutanı General Sir Frederick Stopford’ un ısrarlı önerileri üzerine bazı küçük değişikliklere uğramıştır. Buna göre, çıkarma bölgeleri olarak, Suvla Koyu’ nda iki yer seçilmişti. Bunlardan birisi, Küçük Kemikli Burnu’nun hemen güneyinde ki kıyı parçası: diğeri ise Tuzla Gölü’nün denizle bağlantısını sağlayan kısmın kuzeyindeki kıyı parçasıydı.

Tuzla kıyısına çıkan birlikler, Softa Tepe’yi ele geçirdikten sonra bir kısmıyla Karakol Dağı - Kireç Tepe istikametine yönelecek; bir taarruz grubu, Teke Tepe genel istikametinde taarruz ederken diğer bir taarruz grubu Küçük Kemikli Burnu’nunmgüneyine çıkan kuvvetlerle iş birliği yaparak Yassı Tepe - Küçük Anafarta genel istikametinde ilerleyecekti.

Çıkarma’nın Yapılışı ( 6/ 7 Ağustos 1915)
Yarbay Nasmith, seyir sırasında Barbaros Hayreddin’ in batırılmasıyla sonuçlanacak yeni seferine başlar. Adalarda ise çıkarma filosu toplanır; kara beetle’ lar, yandan çarklı İsle of Man gemileri, kuzey Denizinin balıkçı tekneleri, yatlar Thames römorkörleri, izleme gemileri, destroyerler ve kruvazörler.

“ Harekattan bir gün önce, bir komutanın en güç günüdür” diye yazar Hamilton. Hamilton gergindir. 11. tümen gemilere binerken bir aşağı , bir yukarı yürür.Destroyerlerin güvertesinde balık istifi yapılmış askerler hareketsiz ve sessizdir.

6 Ağustos 1915 gecesi Arı Burnu Cephesinin kuzey kesiminde iki Anzak Tümeninin Büyük kuşatmasının gizlilik içinde başladığı saatte, beş kilometre kadar kuzeyde Suvla kıyılarına çıkarma başlamıştı. “ 6 Ağustos günü 5.30 sıralarında Arı Burnu iskelesi önünde 6 İngiliz taşıt gemisi görülmüş ve ateş edilerek geri gönderilmiştir”. İlk olarak kıyıya çıkacak 32. ve 33. Tugaylarla 11. tümen karargahını ve bu birinci kademenin diğer kuvvetleri taşımakta olan çeşitli cins ve büyüklükteki çıkarma araçlarını çekmekte olan yedi muhrip kıyıya sessizce yaklaştılar; kıyıda 400 metremkadar açıkta barda düzeninde durdular ve demirlediler.

Bu Yazı 53652 kere okunmuştur.


Sayfalar 1 2 3 4 5 6
 

 
 

Sitede yayınlanan her türlü yazı, haber, resim, şiir, müzik ve videonun izinsiz kullanılması, yayınlanması yasaktır.

 

Tasarım & Programlama ÜÇBOYUT