ANA SAYFA     HAKKIMIZDA     MÜZE     ŞEHİTLERİMİZ     DOKÜMAN ARŞİVİ     FOTOĞRAF ARŞİVİ     GEZİ     YAZARLARIMIZ     İLETİŞİM  
 
  Müze  
  1. Dünya savaşı  
  İtilaf Dev. Savaş Planları  
  Ordular  
  Savaşa Girmemiz  
  Komutanlar  
  Çanakkale Savaşı  
  Deniz Savaşları  
  Hava Savaşları  
  Kara Savaşları  
  Cephede Koşullar  
  Gaz Kullanıldı mı?  
  Savaşın Sonuçları  
  Savaşın Etkileri  
  Çanakkale ve Yahudiler  
  Şehitlerimiz  
  Gazilerimiz  
  57. Alay Tarihi  
  Asker Mektupları  
  Anzaklar  
  Arşivlerde Çanakkale  
  Çanakkale Gençlik ve Sporcular  
  Asker İmamlar  

Sitede Ara


 

Kara Savaşları

« Geri   

    Güney Cephesi     Kuzey Cephesi
    Suvla Çıkarması
 

Suvla Çıkarması

   Paylas


Kıtaları taşıyan tüm küçük araçlar bir boru sesiyle kıyıya doğru yol almaya başladılar. Kıyı, savunulmuyordu. Dubalar kıyıya yanaştılar ve rampalarını kuru kum üzerine uzattılar. Karaya çıkan kuvvetlerin karşısındaki bir mangalık Türk kuvveti, tüm mermilerini İngilizlerin üzerine boşaltarak 800 metre kadar içeri çekilmişti. Bu ateş sırasında, sadece bir İngiliz eri ölmüştür.

“ Karaya çıkan kuvvetin sağındaki birlikler 33. Tugay’a mensup yedinci ve dokuzuncu taburlardı. Bunların görevi, çıkarma yerinin sağ yanını korumak için deniz sahilinden Tuzla gölünün ucuna kadar, bir hattı siperlerle tahkim ve müdafaa etmekti.” 32. tugaya bağlı 6. ve 9. taburlardan iki bölük, Lalababa Tepesini ele geçirmek üzere ileri sürülmüştü. Bu iki bölüğün gerisinde de, takviye için bir tabur ilerliyordu.

Ne var ki sol yanlarındaki Lalababa’ dan göğe kırmızı bir işaret fişeği yükselir, bu yöne doğru ilerleyen Yorkshire Birliği yoğun bir ateşle karşılaşır. Bu ateş, Kitchiner’ ın yeni sivil ordusunun Türklerle ilk karşılaşmasıdır. İçinde bulundukları durum neredeyse endişe vericidir. On yedi saatten beri ayaktadırlar ve bir yada iki metreden ötesini göremeden ilerlemek zorundadırlar. Aldıkları emir üzerine gün ışımadan süngü dışında silah kullanmaları yasaklanmıştı. Askerlerin üçte biri, subaylardan üçü dışında hepsi yaralanmıştı. Türkler ise çekilme yollarını kesilme tehlikesi karşısında savunma hattına çekilmiş ve Düşmanı burada beklemeye başlamıştı.

34. Tugayın karaya çıkısı, diğer guruplar kadar kolay olmamıştır. Tugayı taşıyan üç muhrip ve üç duba tuzla kıyısına yaklaşırken, Lalebaba’dan ve limanın kuzey ucundaki Büyük kemikliden aydınlatma fişekleri atılmaya başlanmıştı. Çıkarma, Türk kıtaları tarafından görülmüştü. Muhripler, 500 metre kadar açıkta demirlemek zorunda kalmışlardı. Kıyıdan dağınık bir piyade atışı başlamış; buna birde küçük çaplı bir topun şarapnel atışı katılmıştı. Dubalardan biri kıyıya yanaşabilmiş; diğer ikisi kıyıya 500 metre açıkta kayaya çarparak kalmıştı. Bunlardaki erler, boğazlarına kadar olan suya atlayarak güçlükle kıyıya ulaştılar fakat yanlış yere çıkmıştı.

“Suvla burnu civarına çıkmış olan Manchester taburu karanlıktan istifade ederek körfezde bir hayli ilerleyebilmiş ve Türklerle çatışmamıştır.” Vakit ilerlemiş, 7 Ağustos 1915 saat 03:00 olmuştur. 34. Tugay’ın bir taburu Büyük kemikli Burnu doğrultusunda ilerlemeye başladığında, oradaki Türk postalarının direnmesiyle karşılaştı ve çarpışmalar başladı. Tugayın diğer kuvvetleri, Softa Tepe’ye doğru yöneldiler. Softa Tepe kuzeyindeki Türk bölüğü, İngilizlerin çıkarmasını öğrenince Softa Tepe’ye hareket etti.

Bursa Jandarma Taburu Komutanı da iki bölüğüyle aynı tepeyi takviye için hareket etti. 31. Alay’ın 2. Taburu, Pınar Tepe kuzeyinde mevziiye girdi. İngilizlerin üç taburla 7 Ağustos 1915 sabahına kadar Softa Tepe’ye yaptığı taarruz; bu tepede toplanan Türk birlikleri tarafından basarıyla karşılandı. Ağır zayiat veren İngiliz birliklerinin harekatı Softa Tepe önünde kısa bir süre için durduruldu. Softa Tepe de duraklayan 34. İngiliz Tugayı, 33. İngiliz Tugayından yardım ister. Gün ışımaya başladığında Büyük ve Küçük Kemikli Burunları, İngilizlerin eline geçer. Buna karsın Lalebaba bölgesindeki tüm 11. İngiliz Tümeni; kıyıda hareketsiz karma karışık ve düzensiz bir yığın halinde bulunmaktaydı. 11. İngiliz Tümen Karargahı durumdan habersizdi. 9. İngiliz Kolordu Karargahıysa, karada olup bitenden haber alamamaktaydı.Subaylar birbirlerine seslenerek haber almaya çalışır, emirleri tartışır, bir daha dönmeyecek haberciler gönderir.

5. Kolordu Komutanı Liman Fon Sanders, Arı Burnu kuzeyi ve Anafartalar bölgesinden herhangi bir İngiliz harekatını beklemiyordu o’nun bütün kaygısı, Anadolu kıyısı veya Bolayır bölgesinden gelecek harekattı. Binbaşı Willmer 6 Ağustosta kıyıya inerek Lalababa’ daki ileri karakolunu denetler. Kısa bir süre sonra Anzak cephesinden güçlü bir top ateşi başlar. Liman Fon Sanders’ ten taburlardan birisini Anzak cephesine göndermesi talimatını alır. Taburu yola çıkarır. Karargahına henüz dönmüştür ki kıyıya düşman askerinin çıkarma yaptığı haberini alır. Hemen Liman’ a bir mesaj göndererek Anzak’ a doğru yola çıkardığı takviye birliğinin geri gönderilmesini ister, isteği reddedilir; böylece Willmer’ in elinde tüm Anafartalar bölgesini korumak için 1.500 asker kalmıştır.

“Mustafa Kemal’in Anafartalar bölgesinden gelebilecek bir tehlikenin önlenmesi ile ilgili önerisini önemsememiştir. Gelişmekte olan yeni durum üzerine Saros gurubundan bir alayı Anafartalar doğrultusunda harekete geçirerek bölgedeki gurup komutanı Yarbay Willmer’ le baglantı kurmasını emretti öte yanda da durumun kritiğini görerek bölgenin sorumluluğunu yüklenebilecek bir komutan arayışına girdi.” Kendisi ile görüşen Mustafa Kemal “bütün mevcut birlikleri emrine vermekten baska çare yoktur” diyordu. Mustafa Kemal kendisinin Anafartalar gurubu komutanı olarak cephede bulunuyordu”

7 Agustos 1915 Günü Harekatı
Ağustosta başlayan Suvla çıkartması kısa sürede durdurulup siper savaşına döndürülmüştür. 7 Ağustos 1915 sabahı 10.İrlanda Tümeni, Suvla Körfezi’ ne ulaşmıştı. Bu birlik Softa Tepe doğrultusunda ileri sürüldü. Tümenin karaya çıkartılan üç bataryası, Lalebaba’ da bırakılmıştı. 10. Tümenin kalan kısmı Gazibaba’ ya çıkarma yapar. İngiliz birliklerinin karaya çıkarılması akşama kadar sürmüştür. 10. Tümen’e; 11. Tümenin iki tugayıyla birleşerek Mestan Tepe’ye taarruz emri verilir fakat uygulanamaz.

Bu Yazı 54148 kere okunmuştur.


Sayfalar  12 3 4 5 6
 

 
 

Sitede yayınlanan her türlü yazı, haber, resim, şiir, müzik ve videonun izinsiz kullanılması, yayınlanması yasaktır.

 

Tasarım & Programlama ÜÇBOYUT