ANA SAYFA     HAKKIMIZDA     MÜZE     ŞEHİTLERİMİZ     DOKÜMAN ARŞİVİ     FOTOĞRAF ARŞİVİ     GEZİ     YAZARLARIMIZ     İLETİŞİM  
 
  Müze  
  1. Dünya savaşı  
  İtilaf Dev. Savaş Planları  
  Ordular  
  Savaşa Girmemiz  
  Komutanlar  
  Çanakkale Savaşı  
  Deniz Savaşları  
  Hava Savaşları  
  Kara Savaşları  
  Cephede Koşullar  
  Gaz Kullanıldı mı?  
  Savaşın Sonuçları  
  Savaşın Etkileri  
  Çanakkale ve Yahudiler  
  Şehitlerimiz  
  Gazilerimiz  
  57. Alay Tarihi  
  Asker Mektupları  
  Anzaklar  
  Arşivlerde Çanakkale  
  Çanakkale Gençlik ve Sporcular  
  Asker İmamlar  

Sitede Ara


 

57. Alay Tarihi

« Geri   

    57 nci Piyade Alay Sancağı     Balkan Savaşı
    Çanakkale Cephesi (1.Bölüm)     Çanakkale Cephesi (2.Bölüm)
    Filsitin Cephesi     Galiçya Cephesi
    Trablusgarp Cephesi
 

Filsitin Cephesi

   Paylas


57 nci Piyade Alayı Bi'rüssalem'de Kolordunun emriyle 16 nci Tümen emrine verildi. Alay, Ramle'nin 4 km. güneyinde bulunan Tümen karargâhına hareket etti ve karargaha katıldı. Kolordunun Cülcüliye-Bayaridi hattı üzerine çekilmeye başlamasıyla, 57 nci Piyade Alayı da 14/15 Kasım 1917 gece yarısı, 16 nci Tümen ile birlikte Cülcüliye üzerine çekildi.
15 Kasım 1917de alay, kendisine tahsis edilen cephenin tahkimatıyla uğraştı. Hattını yeniden teşkil ederek kuvvetlerini yerleştirdi. Alayın toplam mevcudu 560 er idi. 16 nci Tümen, tuttuğu cephesini 54 ve 7 nci Tümenlere devrederek 22 nci Kolordunun ihtiyatını teşkil etmek üzere Miske Köyüne çekildi.
24 Kasım 1917 tarihinde düşman kuvvetlerinin Avce Nehrini geçerek Hadar Köprüsüne ani baskın yapmak suretiyle,Şeyh Munis Köyünü ele geçirmesi üzerine 22 nci Kolordunun 3 ncü ve 7 nci Tümenleri muharebeye başladı. 16 nci Tümenin emriyle 57 nci Alay Hadar Köprüsü istikametine hareket etti.

25 Kasım 1917 tarihinde 22 nci Kolordunun yapmış olduğu muharebe başarılı olmuş ve düşman süvarisi ve piyadesiyle yapılan muharebe ve süngü hücumunda bir kısmı esir edilerek hareketsiz hale getirildi.

27 Kasım 1917 tarihinde 22 nci Kolordu Kumandanı Albay Refet Bey'den alınan emir üzerine 57 nci Piyade Alayı, Kırmızıtepe'nin 1 km. batısında Topağaç istikametinde, 20 nci Tümenin taarruzunu geliştirmek ve aynı zamanda sağ tarafını himaye etmek üzere Milis Köyünün batısından taarruz emrini aldı. Alay emri aldıktan sonra yürüyüşe başladı. Geçilecek mıntıka tamamen düşman topçusunun ateşi altında ve Milis Ovası üzerinden olacağı için, alay kısım kısım ve süratle gecenin karanlığından istifade ederek yürüyüşünü tamamladı.
28 Kasım 1917 tarihinde geceleyin icra edilen keşif hareketleriyle, düşman kuvvetlerinin zayıf bir halde olduğuna kanaat getirilerek bir baskın taarruzu yapılması kararlaştırıldı. Taarruzun sabahın erken saatlerinde yapılması Tümen Komutanına arz edilmiş, fakat diğer birliklerle beraber taarruz edilmesi için üst makamdan emir beklendiğinden geç kalınmıştır. 57 nci Piyade Alayı her ne kadar iyi gizlenmiş ise de güneşin doğması ile düşman birlikleri tarafından görülerek, topçu ateşine maruz kalmıştır. Erlerden 20 den fazla şehit ve 30 hayvan telefatı verildi.

Alay, alınan emir üzerine 29 Kasım gününü keşif ve tahkimat faaliyetleriyle geçirdi. Erler siperlere, hayvanlar da gerilere alındı. 29/30 Kasım gecesinde her taburdan bir bölüğün katılımıyla sağlanan bir kuvvetle, düşman siperlerine bir keşif taarruzu yapıldı. Bölükler düzenli ve cesaretle düşmana yaklaştılar, rast geldikleri tel örgüleri keserek açtıkları gedikten düşman siperlerine süngü hücumu yaptılar. Fakat düşman yanlara yerleştirdiği mitralyözlerle, bu kuvvetin yarısını şehit ettikten sonra arkalarından dolaşarak sağ kalanları da esir ettiler. Başarısızlıkla sonuçlanan bu keşif taarruzu sonucunda geriye sadece 1 subay ve 29 er gelebilmiştir.

57 nci Piyade Alayı yeniden 20 nci Tümen emrine verildi. Bu başarısız taarruzdan sonra, taarruzdan vazgeçilerek tutulan hat üzerinde müdafaaya karar verildi ve tahkimata başlandı. Alayın yaptığı tahkimatın fevkalade olması nedeniyle, düşman bu cepheden yapmak istediği her teşebbüste başarısız olmuş ve büyük zayiatlara maruz kalmıştır.

27-28 Aralık 1917 gecesi düşmanın yaptığı taarruz sonucu, İstihkamtepesi ile Kırmızıtepe düşman kuvvetlerinin eline geçti. Bu durumda 57 nci Piyade Alayı, düşmanın Kırmızıtepe'den gelen yan ateşine maruz kaldı. 22 nci Kolordunun emriyle 57 nci Piyade Alayı geceleyin Cülcüliye ve Kefersabe üzerinden kısmen hazırlanmış olan ikinci mevziiye çekildi. Alay Sebya Köyünün 2 km. güneyindeki bir cephede tahkimata başladı. Alayın mevcudu 420 kadardı.

10 Mart 1918 tarihinde alayın mensup olduğu 19 ncu Tümen, 22 nci Kolordu emrine girerek Nablus'dan Tabsur ve Seyittâli hattı üzerine gelmişti. Bunun üzerine 57 nci Piyade Alayı 20 nci Tümenin emrinden çıkarak, 19 ncu Tümen emrine geçti. 3 ncü Piyade Taburunun da alaya katılmasıyla, alayın muharip mevcudu 750'ye yükseldi.

19 ncu Tümen, Cülcüliye-Keferkasım hattında bulunan 7 nci Tümenle değiştirildi. 57 nci Piyade Alayı, 25 Temmuz 1918 tarihinde Keferkasım'ın güneyinde Kartaltepe'de mevzilendi. Bu tarihten cephenin düşüş tarihine kadar cephede önemli bir olay meydana gelmemiştir. Alay bu cephede mevzilerini her zaman elinde bulundurmuş ve ara sıra düşman keşif kollarının girişimlerini etkisiz hale getirmiştir. Genellikle tahkimat faaliyetleri ile meşgul olmuştur.

57 nci Piyade Alayı, 19 ncu Tümen Cephesinin merkezini meydana getiriyordu. Sağ yanda 72 nci Piyade Alayı, sol yanda 77 nci Piyade Alayı bulunuyordu. 57 nci Piyade Alayı 7 km.lik bir cephe tutmuştu. Sağda 3 ncü Tabur ve solda 2 nci Tabur bulunuyordu. 1 nci Tabur alay ihtiyatı olarak Keferkasım köyünün kuzeyindeki dere içerisinde idi. Yapılan gözetleme ve keşif faaliyetleri sonucunda düşmanın süvari ve topçu hareketlerinde artış olduğu anlaşıldı. Re'sülayn ile Mecdelyaba arasındaki dereden iki bölük kadar düşman piyadesinin o bölgedeki siperleri tuttukları, 77 nci Piyade Alayının cephesindeki Kikirik beresi ve Merçkesve bölgesinde birkaç düşman piyade taburunun batıdan doğuya doğru yürüyüş yapmakta oldukları görülmüş ve 19 Eylül 1918 tarihinde büyük bir taarruz yapacakları haber alınmıştı. Buna karşı mümkün olan bütün hazırlıklar yapılmıştır. Taarruzdan bir gün önce 57 nci Piyade Alayının genel kuvveti; 570 tüfekli muharip, 8 otomatik ve 18 makineli tüfek ile 4 humbara topundan ibaretti.
Düşman taarruzu, 18/19 Eylül 1918 gecesi 19 ncu Tümenin sağ yanında sahil kıyısında bulunan 22 nci Kolordu cephesine olağanüstü yoğun bir topçu ateşi ile başladı. Bu ateş etkisiyle telefon bağlantıları hasar gördüğünden, haberleşme durdu. Saat 05:00'e kadar durumdan haberdar olunamadı. Bu sırada gittikçe artan şiddette topçu ateşi 57 nci Piyade Alayı cephesinde de başladı. Ortalığın ağarması ile birlikte topçu ateşi kesildi, düşmanın piyade taarruzu başladı. Güneyden kuzeye doğru yapılan düşman taarruzu 57 nci Piyade Alayı tarafından görülemiyordu. Saat 08:00'e doğru düşmanın taarruzu doğu tarafından 77 nci Alay cephesi yönünden Vadi-i Riyah'a doğru ilerledi. Düşman kuvvetleri, 57 nci Piyade Alayı cephesinde Vadi-i Riyah'ın güney eteklerinden kademe halinde 2 nci Tabur mevzilerine doğru ilerledi. Solda Küçük Beşiktepe'de bulunan 7 nci Bölüğün cephesindeki Sürgütepe'de yapılan muharebelere rağmen, Sürgütepe düşmanın eline geçti.

Beşiktepe'de bulunan 7 nci Bölüğe Ekiztepelere çekilmesi emri verildi. Soldaki 2 nci Tabur kuşatılmak tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yapılan muharebelerde 2 nci Tabur cephesi olan İncirtepe de düşmanın eline geçti. İncirtepenin düşmesinden sonra 7 nci Bölük geri çekilmek zorunda kaldı. Düşman Beşiktepelere doğru ilerlemekte idi.

2 nci Tabur Cephesinin bu suretle düşmesi üzerine, Kefersalim üzerinden geçen ikinci hattın hemen bir bölükle tutulması ve 2 nci Taburdan oluşan kuvvetlerle birlikte düşmanı bu hattın ilerisinde durdurmaları emri verildi.

Düşman topçusu Keferkasım Köyünü şiddetli topçu ateşi altında bulundurduğundan 2 nci Taburdan erler, Keferkasım'ın batı yönünden çekilmek zorunda kaldı. İhtiyat taburundan gönderilen bölük, Keferkasım'a varmadan önce düşman bu köyü ele geçirdi. Bu sırada durum pek güç bir safhaya girmişti.

İncirtepe'nin düşmesinden sonra ileri mevzii olan Beşiktepeler'de bulunan bölüğümüz de, düşman tarafından arkası çevrilerek ilerden ve geriden iki ateş arasında kaldı ve bir çok kayıptan sonra düşmana esir düştü.

Bu Yazı 12118 kere okunmuştur.


Sayfalar  12 3
 

Resmi Büyütmek için tıklayın...

Filistin Cephesinde Hecin Süvari Birliği

Resmi Büyütmek için tıklayın...

Türk Askerleri Halep’ in Kuzeyindeki Siperlerinde.

Resmi Büyütmek için tıklayın...

Suriye Cephesinde Bir Türk Birliği Savaşa Hareketten Önce Denetimde

Resmi Büyütmek için tıklayın...

Şam'da Bir Türk Süvari Birliği Görevden Dönüyor

Resmi Büyütmek için tıklayın...

Filistin Cephesinde İngilizlerce Esir Alınan Türk Birlikleri

Resmi Büyütmek için tıklayın...

Filistin Cephesinden Yurda Dönüş İçin Tren Bekleyen Askerlerimiz

 
 

Sitede yayınlanan her türlü yazı, haber, resim, şiir, müzik ve videonun izinsiz kullanılması, yayınlanması yasaktır.

 

Tasarım & Programlama ÜÇBOYUT