Gelibolu' ya Rus Anıtı Açılıyor
16.05.2008

 

Gelibolu'daki Rus Anıtı 17 Mayıs Tarihinde Açılıyor

Rusya'da 1920 ve 1921 Yılları Arasında Gerçekleşen Bolşevik İsyanından Kaçarak Çanakkale'nin Gelibolu İlçesine Yerleşen 25 Bin Rus'un Hatırasını Yaşatmak İçin Yaptırılan Anıtın 17 Mayıs 2008 Tarihinde Açılacağı Bildirildi.

Rusya'da 1920 ve 1921 yılları arasında gerçekleşen Bolşevik isyanından kaçarak Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine yerleşen 25 bin Rus'un hatırasını yaşatmak için yaptırılan anıtın 17 Mayıs 2008 tarihinde açılacağı bildirildi.
Anıtın açılışı ve yapımı hakkında açıklamada bulunan Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl, 1920 ve 1921 yılları arasında yaklaşık 25 bin Rus'un Bolşevik isyanından kaçarak hayatını sürdürdüğü Gelibolu'da bu yıllarda 300'e yakın Rus'un çeşitli sebeplerle hayatlarını kaybettiğini belirterek, "Anıtın yapıldığı mevki, o dönemlerde Rus mezarlığı olarak kendilerine tahsis edilmiş. 1949 yılına kadar burada bir anıt mevcutmuş. Deprem ve çeşitli erozyonlar neticesinde yıkılmış ve tahribata uğramış. 1999 yılında yeniden belediye başkanı seçildiğim dönemde Rus Konsolosluğu, bu anıtın tekrar yapılmasını istedi. Biz de o dönemki belediye meclis üyesi arkadaşlarımız ile aldığımız karar ile yaklaşık 9 yıllık bir süreçle bu anıtın yapılması için gerekli çalışmalarda bulunduk. İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarından gerekli izinleri çıktı. Rusya'daki devlet büyüklerinin de karşılıklı mutabakatları ile Kasım ayında bu anıt Moskova'da ihale edildi. İhaleyi de Tesiş isimli bir Türk firması aldı. Bu anıtın tüm masrafları ve yapımı Rus'lar tarafından karşılanmaktadır. 10 Ocak'ta başta valimiz olmak üzere, çok sayıda kişinin katıldığı bir tören ile temeli atılmıştı. Şimdi anıt tamamlandı. Anıtın arkasında bulunan Anı Müzesi de dahil olmak üzere, ufak tefek çevre düzenlemeleri yapılıyor" dedi.

Anıtın 17 Mayıs tarihinde açılışının yapılmasının planlandığını ifade eden Bingöl, aldıkları bilgiler doğrultusunda Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı ve üst seviyede yöneticilerin törene katılmasının beklendiğini, ama bu konuda resmi bir bilginin henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi. Bingöl, askeri öğrencilerden kurulu 38 kişilik ve 4'te subayın bulunduğu bir bandonun da bu açılışa katılacağını belirtti.