Sarıkamış'a Temsili Asker Duygulandırdı
20.12.2008

 

Sarıkamış Harekatı'nın 94. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, harekata katılan askerleri temsil eden 30 lise öğrencisi, Haydarpaşa Garı'ndan trenle Kars'a uğurlandı.

Kars Valiliği, 27-28 Aralıkta, Sarıkamış Harekatı'nda şehit düşen Mehmetçikler anısına ''Türkiye Sarıkamış Şehitlerine Yürüyor Anma Programı'' çerçevesinde, Haydarpaşa Garı'nda bir etkinlik düzenledi.

Etkinlikte konuşan AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır, Türk tarihinde kahramanlıkların yanı sıra acı ve hüznün de olduğunu belirterek, ''Sarıkamış Harekatı, Çanakkale Savaşı gibi önemli bir harekattır ama olay uzun süre saklanmıştır. Daha sonra yerel basında yazılmaya başladıktan sonra, son 5 yıllık dönemde ulusal düzeyde anılmaya başlamıştır. Vatanları uğruna ölümü seçen şehitlerimizi saygıyla anıyoruz'' şeklinde konuştu.

Karabayır, iki dedesinin de Sarıkamış'ta şehit olduğunu ifade ederek, Türkiye üzerine oyun oynamak isteyenlerin buradan ibret alması gerektiğini söyledi.

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erdem de harekâtla ilgili Kars'ta etkinlikler düzenleyeceklerini anlatarak, ''1914'te Kars ve Sarıkamış'ı vatan topraklarına katmak için başlayan Sarıkamış Harekatı'ndaki şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. 28 Aralık günü o dağlarda yürüyüşümüz olacak'' dedi.

Harekatta hayatını kaybeden 90 bin şehidin anısına 90 bin fidan dikmek için kampanya başlattıklarını da söyleyen Vali Erdem, kampanyaya destek olmak isteyenlerin, Sarıkamış Ziraat Bankası Şubesi'nin 26176349-5001 numaralı hesabına 5 YTL yatırarak, bir fidan diktirebileceklerini kaydetti.

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da harekata ilişkin, ''Dünya insanlık dramının devlet töreni haline getirilmiş olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz'' dedi
Harekata katılan askerleri temsil eden 30 lise öğrencisinin Kars'ın Sarıkamış ilçesine uğurlanmasından önce, garda Sarıkamış şehitlerini konu alan bir fotoğraf sergisi açıldı.

Daha sonra 30 öğrenci, harekata katılan askerlerin elbiseleriyle ağıtlar eşliğinde trenle Sarıkamış'a uğurlandı.
Uğurlamada, vatandaşlar da temsili askerlere karanfiller dağıttı.