Çanakkale'ye Panoramik Müze
24.10.2010

 

Çanakkale'ye panoramik müze
Çanakkale Savaşını tüm ayrıntılarıyla yansıtacak müze yaklaşık 15 milyon liraya mal olacak.
Çanakkale Zaferi'ni anlatan panoramik müze projesi özel sektör tarafından hayata geçiriliyor. Yaklaşık 15 milyon TL yatırımla Panorama 1915 Çanakkale Zaferi Müzesi'ni kurmak için çalışmalara başlandı. Projeyi hayata geçiren, Haliç Kongre Merkezi'nin müteahhidi Mehmet Naci Topsakal, İstanbul'un fethini anlatan Panorama 1453 Müzesi'ni tasarlayan ekiple temasa geçerek, Çanakkale zaferini anlatan Panorama 1915'i kurmak için çalışmalara başladı.

Sabah'ın haberine göre, Ocak ayında start verilen çalışmalar kapsamında ilk olarak altı aylık bir arşiv taraması yapıldı. Projeye, Çanakkale Savaşları konusunda uzman olan Prof. Mete Tunçoku, Dr. Mehmed Niyazi Özdemir, Yard. Doç. Dr. Muhammet Erat da danışmanlık yaptı. Savaşta kullanılan silahlardan, savaşan askerlerin kıyafetlerine kadar tüm detaylar ele alındı. Grafikerlerin çalışması sonucunda, 3 bin metrekarelik Arıburnu'nda meydana gelen çarpışmaları anlatan ana resim ortaya çıktı. Resimde 180 adet, gerçek boyutlu asker maketleri kullanılmasına karar verildi.

ÇADIR HASTANESİ VE SEMBOLİK ŞEHİTLİK
Müzenin tasarım çalışmaları sürerken, bir yandan da Çanakkale'de uygun yer seçimi için araştırma yapıldı. Çanakkale'de binlerce kare fotoğraf çekildi, helikopterle en uygun yer arandı. Sonuçta Kilitbahir'de 14 dönümlük bir arazi satın alındı. Arazinin 3 bin 500 metrekarelik kısmına iki katlı müze binası inşe edilecek. Müzenin arka kısmında ise o dönem bölgede kurulan çadır hastanesi yapılacak ve yanında da sembolik bir şehitlik olacak.

Ayrıca müzede, Çanakkale Deniz Savaşları ile Seddülbahir cephesindeki mücadeleyi anlatan 180 derecelik diaromalar yer alacak. Müzenin 40 metre çapında kubbesi olacak. Müzenin dev kubbesi, uydudan Türk bayrağı imzası olarak görülecek.

2011'DE BİTECEK
Müzeli bir sosyal sorumluluk projesi olarak tasarladıklarını belirten Mehmet Naci Topsakal, "Yılda yaklaşık 3 milyon kişi Çanakkale'de tarihi yarımadaya geliyor. Çok az bir kısmı bilinçli olarak geziyor. Genç nesillere Çanakkale'de neler yaşandığını anlatmak istiyoruz" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da projeyi yakından takip ettiğini anlatan Topsakal, müzeyi 2011'in temmuz ayına kadar bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.