Otoparkta Şehitlik Tartışması..
2.02.2011

 

Otopark, 7 yıl sonra bir kez daha tartışma konusu oldu.

Çanakkale Kara Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, Tarihe Saygı Projesi kapsamında yeni baştan inşa edilen sembolik 57'nci Alay Şehitliği'ne ait otopark 7 yıl aradan sonra bir kez daha tartışma konusu oldu."Arıburnu 1915' kitabının yazarı Prof. Haluk Oral, bugün Hürriyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, sembolik 57'nci Alay Şehitliği'nin bulunduğu alanda çarpışma yaşanmadığını, aksine çarpışmaların şehitlik yanındaki otopark alanı civarında meydana gelmesine rağmen, yenileme çalışmalarında otoparkın yine aynı yerinde kaldığına dikkat çekti.Bu açıklamalar Çanakkale'deki tarihçileri de harekete geçirdi. Sembolik şehitlik ve mevcut otopark üzerinde yürütülen yenileme çalışmalarına danışmanlık yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır ve tarihçi Şahin Aldoğan, otoparkın bulunduğu alanın muharebe alanı olduğunu, ancak 57'nci Alay'ın gerçek şehitliğinin burası olmadığını söyledi.Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan haberin ardından Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü İsrafil Erdoğan, OPET'in 57'nci Alay Şehitliği yenileme projesine danışmanlık yapan Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır ve tarihçi Şahin Aldoğan şehitliğe giderek çalışmaları yerinde inceledi. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü İsrafil Erdoğan, şehitlikteki çalışmaların Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nün onayladığı proje doğrultusunda yürütüldüğü, şehitlik ve otoparkına hiçbir ilave yapılmadığını, mevcut alan dışına çıkılmadığını açıkladı.

KURUL ÇALIŞMAYI DURDURDU
Erdoğan, yayınlanan haberin ardından koruma kurulundan gelen talimat doğrultusunda çalışmanın durdurulduğunu belirterek, "Kurul üyeleri şehitliğe gelerek yapılan çalışmaları yerinde inceleyecek. Onaylanan projenin dışına çıkılıp çıkılmadığına bakacak. Ama bizim tespitimize göre zaten böyle bir şey söz konusu değil. 1992 yılında ziyarete açılan sembolik 57'nci Alay Şehitliği'nin yanına 2003 yılında bir otopark yapılmıştı. O günlerde de aynı tartışmalar yaşanmıştı. Ancak Şevki Paşa'nın haritasında da belirtildiği üzere 57'nci Alay'ın gerçek şehitliği hemen yanı başındaki vadide yer alıyor. Tartışmanın yaşandığı otopark alanı kanlı savaşların yaşandığı muharebe alanı. Ama kesinlikle gerçek şehitlik değil. Bu yüzden buraya otopark yapılmıştı. Şimdi ise aynı otoparkın zemin taşlarının değiştirilmesinin dışında hiçbir çalışma yok" dedi."Siperin Ardı Vatan' kitabının yazarlarından Şahin Aldoğan da "Burada bir kavram kargaşası var. Muharebe alanındaki şüheda kabristanı tabir ettiğimiz şehitlikler muharebe alanının gerisindeki vadilerde olur. 57'nci Alay'ın gerçek şehitliği de yanındaki vadidedir. Otoparkın bulunduğu yer muharebe alanının ön cephesidir. Gerçek şehitlik derenin karşısındadır. Ama ziyaretçiler derenin diğer tarafına gidemeyeceği için birkaç yıl önce derenin eteğine sembolik bir şehitlik yapıldı. Otoparkın altında bir şehitlik yoktur. Burası muharebe alanıdır. Mevcut 57'nci Alay Şehitliği zaten semboliktir. Yerinin tartışılması gereksiz" diye konuştu.

ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır da 57'nci Alay'ın gerçek şehitliğinin, şu an ki sembolik şehitliğin yanındaki vadide bulunduğunu tekrarladı. Yrd. Doç. Dr. Sayılır "Sembolik 57'nci Alay Şehitliği ve yanındaki otopark tamamen muharebe alanıdır. En kanlı savaşın yaşandığı muharebe alanına zaten şehitlik yapılması mümkün değildir. En çetin muharebelerin geçtiği yerler buraları ve muharebe alanı içine şehitlik yapılamaz. Şehitlikler top atışlarından etkilenmemesi için muharebe alanlarının gerisine yapılır. Evet otopark alanı muharebe alanıdır. Ama burada zaten yüzeysel bir zemin kaplama çalışması yapılmaktadır. Üstelik bu otopark 7 yıl önce yapılmıştır. Şu anda sadece onarım çalışmaları kapsamında zemin taşları değiştirilmektedir" dedi.

Kaynak:
Erdem SÜREK- Burak GEZEN- ÇANAKKALE- DHA