ANA SAYFA     HAKKIMIZDA     MÜZE     ŞEHİTLERİMİZ     DOKÜMAN ARŞİVİ     FOTOĞRAF ARŞİVİ     GEZİ     YAZARLARIMIZ     İLETİŞİM  
 
  Müze  
  1. Dünya savaşı  
  İtilaf Dev. Savaş Planları  
  Ordular  
  Savaşa Girmemiz  
  Komutanlar  
  Çanakkale Savaşı  
  Deniz Savaşları  
  Hava Savaşları  
  Kara Savaşları  
  Cephede Koşullar  
  Gaz Kullanıldı mı?  
  Savaşın Sonuçları  
  Savaşın Etkileri  
  Çanakkale ve Yahudiler  
  Şehitlerimiz  
  Gazilerimiz  
  57. Alay Tarihi  
  Asker Mektupları  
  Anzaklar  
  Arşivlerde Çanakkale  
  Çanakkale Gençlik ve Sporcular  
  Asker İmamlar  

Sitede Ara


 

57. Alay Tarihi

« Geri   

    57 nci Piyade Alay Sancağı     Balkan Savaşı
    Çanakkale Cephesi (1.Bölüm)     Çanakkale Cephesi (2.Bölüm)
    Filsitin Cephesi     Galiçya Cephesi
    Trablusgarp Cephesi
 

Filsitin Cephesi

   Paylas


İncirtepe'nin düşmesi diğer tepeleri de tehlikeye düşürdüğünden burada bulunan birlikler pek güçlükle Kayıktepe üzerine çekildi. 3 ncü Tabur Kayıktepe'de bulunan bölüğü ile birlikte düşmanın sol yanını ateş altına alarak bu hat üzerinde durdurdu. İhtiyatta bulunan 1 nci Taburun Komutanı 72 nci Piyade Alayı ile arasının açıldığını ve sol yanının düşmanın kuşatması altında bulunduğunu bildirmesi üzerine, taburun elde kalan bir bölüğü de arayı kapatmak için kullanıldı. Tekrar hazırlanan bir bölüğünde Keferkasım Deresinin sol sırtlarında mevzi alarak düşmanı durdurması emri verildi.
57 nci Piyade Alayı bu suretle düşmanı Kefersalim üzerinde durdurarak, Kayık ve Fıstıktepelerle ihtiyat taburunun bulunduğu sırtlar üzerinden geçmek üzere bir cephe meydana getirmeyi başardı. Sonradan Yüksektepeye gönderilen alay ihtiyatındaki yarım hücum takımı ile iki mitralyöz, Keferkasım Köyü ve yöresini daha etkili ateş altına aldı. Düşman Keferkasım Köyünün biraz ilerisinde tutmuş olduğu mevziiyi bir çok ölü ve yaralı bırakıp, perişan ve düzensiz bir şekilde terk ederek çekilmeye başladı.

Tümen Komutanı, bulunulan hattın bütün imkanlarla savunulmasını emretti. Düşman Keferkasım'ı geriden gönderdiği bir tabur kuvvetle tekrar tuttu ve Keferkasım'ın doğu yönünden bir alay kadar kuvvetle ihtiyat taburunun bulunduğu sırtları geriden ve yandan kuşatmaya başladı. Keferkasım'ın batısından ve Kayıktepe üzerinden diğer bir taburla Fıstıktepe üzerine yürümeye başladı. Yüksektepe'de bulunan bir mitralyöz ile hücum takımı komutası altında bulunan iki manga piyade kuvveti, düşmanı şiddetli ateşleri ile karşılayarak çok kayıp verdirmeyi başardı.
Düşman topçusu bu önemli Yüksektepe'yi yoğun topçu ateşi altına almakta gecikmedi ve mitralyözlerini buradaki birliklerimizin üzerine çevirerek bu tepede bulunan kuvvetlerimizin hepsini şehit etti. Takım Komutanı da yaralı olduğu halde dört beş erden başka kimse kalmadı. Bunları takviye edecek kuvvet de üç beş erden ibaret olduğundan, düşmanı durdurmak mümkün olmadı.

19 Eylül 1918 tarihinde Alay Komutanı tarafından ihtiyat taburuna Yüksektepe üzerine çekilmesi için emir verildi. Durum itibari ile bu taburun ve 2 nci Taburdan çekilebilen kuvvetlerin Yeditepeler ve Yüksektepe üzerine çekilmesine olanak kalmadığından düşman, her iki taraftan burada bulunan kuvvetlerimizi tamamen kuşatarak daha gerilere sarkmaya başladı. Sağ tarafta bulunan 3 ncü Taburun özellikle 10 ncu Bölük Komutanının dayanma ve cesaretli davranışı ile düşman sağ tarafta ilerlemeyi başaramadı. Sol tarafta bulunan 77 nci Alayla bağlantı büsbütün kayıp olduğundan bu yönde düşman ilerlemeye devam etti. Cephedeki genel durumun zorluğu 57 nci Piyade Alayının önemini artırıyordu. Öğle vakti alay karargâhı 300 metre gerideki Şahintepe gerisine alınmak zorunda kalındı. Elde bulunan 3 ncü Taburun da bu tepeler üzerine çekilmesi emredildi.

57 nci Piyade Alayı, düşmanın bir tugay seviyesindeki kuvvetlerle Vadi-i Kana girişine ve kuzeye doğru uzanmış olan sırtlar üzerine hayli ilerlemiş olduğundan ve alayın tamamen gerisinin çevrilerek kuşatılması tehlikesi ile karşı karşıya kaldığından zorunlu olarak Vadi-i Kana'nın kuzey sırtları üzerine çekildi.
Düşman, taarruzunu sürdürerek 57 nci Piyade Alayının bulunduğu sırtlar üzerine doğru ilerlemeye başladı. Alay, 3 ncü Tabur ve diğer taburlardan ele geçen erlerle birlikte düşmana karşı şiddetli çarpışmalara katılarak kademe kademe Harabatü'l-Surun üzerine doğru çekildi. Akşama doğru düşmanın taarruz harekâtının yavaşlamasıyla, 57 nci Piyade Alayı burada savunma için hazırlıklarını tamamladı. 77 nci Piyade Alayı da kurtulabilen erleri ile 125 nci Piyade Alayının bir taburu da geceyi burada geçirdi.

20 Eylül 1918 tarihinde sabahleyin düşmanın piyade kuvvetleri, 57 nci Piyade Alayının bulunduğu bölgeye taarruza geçti. Her iki alay öğleye kadar üç hat üzerinde oldukça şiddetli çarpışmalarla Surun Köyünün bir kilometre doğusundaki sırtlarda düşmanı durdurmayı başardı.

19 ncu Piyade Tümen Komutanlığının emirleri ile alaylar (Surun Köyünün iki kilometre doğusunda toplandı. Toplanan alaylar Nablus doğrultusunda harekete başladı. Fındık Köyü doğrultusundan geçerken düşmanın ani piyade ve mitralyöz ateşi ile karşılaşılarak, Süvari Bölüğü dağıldı. 57 nci Piyade Alayı açılarak uygun sırtlar üzerinde mevzi aldı. Düşmanla bir saat çarpışmadan sonra tümen birlikleri bütünü ile geçinceye kadar burada savunmada kaldı. Arkadan gelen 16 nci Tümenle birlikte gece yarısından sonra Nablus'a hareket etti. 16 nci Tümen Nablus'un güney sırtlarında, 19 ncu Tümen de Nablus'un kuzey sırtları üzerinde savunma mevzii tuttu.
Bisan'ın düşmesi ve 7 nci Ordu birliklerinin Beyt-i Hasan doğrultusunda çekilmeye başlamış olmasından dolayı, 16 ve 19 ncu Tümenlerin de Nablus'u savunmadan vazgeçerek aynı doğrultuda hareket etmesi emredildi.
22 Eylül 1918 tarihinde 57 nci Piyade Alayı Samriye Köyüne geldi. Şeria Nehrini Tel Ahmer'deki geçitten geçmek için hareket edildi. Düşman uçaklarının faaliyetleri dolayısı ile geçit o gün geçilemedi. 23 Eylül 1918 günü Berar geçidinden geçmeye karar verildi. 16 nci Tümen de bulunulan yere geldi.

Yapılan gözetleme faaliyetleri sonucunda düşman süvarisinin birliklerimizin üzerine doğru geldiği haber verildi. Tümen Komutanının emriyle, birliklerin hareketlerini durdurarak, düşman süvarisine karşı mevzi almaları emredildi. Düşman süvarisine, ateşle karşılık verilerek yaya muharebesine mecbur edildi. Bir buçuk saat kadar çok şiddetli çarpışma ve muharebeden sonra düşman süvarisi, hem erlerin ve hem de mitralyöz bölüklerinin cephanesinin bitmiş olmasından yararlanarak zayıf bir noktayı yardı ve mızrak hücumu ile cephedeki erlerin silahlarını ellerinden attırdı. 16 ve 19 ncu Tümenin er ve subaylarını esir ederek Bisan'a götürdü. 23 Eylül 1918 tarihinde 57 nci Piyade Alayı da esir oldu.

57 nci Piyade Alayı, 29 Temmuz 1917 tarihinden 23 Eylül 1918 tarihine kadar Filistin Cephesinde bulunmuş ve bir çok muharebeye katılmıştır. Özellikle Nablus Meydan Muharebesinde kahramanca savaşmış, bir çok güçlüklere göğüs germiştir. Bu muharebelerde hemen hemen mevcudunun 3/4'den fazlasını kaybetmiş ve muharebe gücünü yitirerek İngilizlere esir düşmüştür.

Bu Yazı 12204 kere okunmuştur.


Sayfalar  1 23
 

Resmi Büyütmek için tıklayın...

Filistin Cephesinde Hecin Süvari Birliği

Resmi Büyütmek için tıklayın...

Türk Askerleri Halep’ in Kuzeyindeki Siperlerinde.

Resmi Büyütmek için tıklayın...

Suriye Cephesinde Bir Türk Birliği Savaşa Hareketten Önce Denetimde

Resmi Büyütmek için tıklayın...

Şam'da Bir Türk Süvari Birliği Görevden Dönüyor

Resmi Büyütmek için tıklayın...

Filistin Cephesinde İngilizlerce Esir Alınan Türk Birlikleri

Resmi Büyütmek için tıklayın...

Filistin Cephesinden Yurda Dönüş İçin Tren Bekleyen Askerlerimiz

 
 

Sitede yayınlanan her türlü yazı, haber, resim, şiir, müzik ve videonun izinsiz kullanılması, yayınlanması yasaktır.

 

Tasarım & Programlama ÜÇBOYUT